
Motivul care a stat la baza demisiei l-a reprezentat salariul prea mic pentru 44,68 la sută dintre orădeni, 36,24 la sută dintre brașoveni, 32 la sută dintre ieșeni, 28 la sută dintre clujeni și 25,48 la sută dintre sibieni. În ceea ce privește nevoia de apreciere a angajaților la locul de muncă, dintre participanții la studiu cei mai puțin apreciați se simt candidații din Brașov: 30,87 la sută dintre ei afirmă că au părăsit compania la care au lucrat pentru că simțeau că nu le este apreciată munca. Același lucru l-au afirmat 28,67 la sută dintre clujeni, 21,66 la sută dintre sibieni, 21,33 la sută dintre ieșeni și doar 9,57 la sută dintre orădeni.
Siguranța locului de muncă, foarte importantă pentru angajați, reiese din studiul realizat de organizatorii Târgului de Cariere. La nivel național, peste 70 la sută dintre respondenți afirmă că siguranța locului de muncă este foarte importantă. Procentele cele mai ridicate, de peste 70 la sută, s-au înregistrat în Oradea, Brașov, Sibiu, Mureș și Cluj, în timp ce procente mai mici au fost în Iași (57 la sută) dar și în rândul candidaților care au participat la Târgul de Cariere în IT din Cluj (65 la sută).
Potrivit studiului citat, angajații sunt dispuși să lucreze ore suplimentare în mai mare măsură dacă simt că acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional decât atunci când sunt plătiți pentru orele petrecute în plus la serviciu. Cei mai dispuși să lucreze ore suplimentare pentru a crește din punct de vedere profesional sunt mureșenii (61,11 la sută), sibienii (60,53 la sută), ieșenii (58,82 la sută) și brașovenii (57,02 la sută). Clujenii spun în proporție de 55,48 la sută că stau în plus la serviciu dacă acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional, în timp ce orădenii fac această afirmație în procent de 42,11la sută.
Pentru recompensă financiară acceptă să lucreze ore suplimentare 51,88 la sută dintre bihoreni, 40,79 la sută dintre brașoveni, 40,53 la sută dintre clujeni, 38,06 la sută dintre ieșeni, 36,11 la sută dintre mureșeni și 33,77 la sută dintre sibieni.
În rândul IT-iștilor, recompensa financiară este un motiv bun pentru a sta peste program în cazul a 11,76 la sută dintre cei intervievați, în timp ce 27,06 la sută acceptă să lucreze în plus dacă acest lucru îi ajută să crească din punct de vedere profesional. 55,29 la sută dintre specialiștii și pasionații în IT spun că așteaptă atât creștere profesională, cât și salarială dacă lucrează peste program, în timp ce 5,88 la sută dintre ei recunosc că lucrează peste program chiar și fără vreun beneficiu.
Recrutorii care au participat la Târgul de Cariere afirmă că au găsit în mare măsură persoane motivate, dornice să crească din punct de vedere profesional și bine pregătite. „Am găsit candidați bine pregătiți în domenii precum inginerie, vânzări, HR și contabilitate. Candidații de anul acesta de la TdC au venit pregătiți: știau care ar fi domeniile și ariile spre care doresc să se dezvolte, au venit cu întrebări pertinente cu privire la locurile de muncă pe care le vizau, dar și cu privire la companiile în cadrul cărora își doreau să se angajeze”, afirmă Cecilia Gherle, consultant în cadrul companiei de recrutare Lugera The People Republic.
În total, peste 7.000 de locuri de muncă, internshipuri, stagii de practică și oportunități de voluntariat au fost disponibile, în această primăvară, la Târgul de Cariere (TdC). Au recrutat la TdC peste 250 de companii și organizații printre care Accenture, Accesa, Bosch, E.ON Business Services, Emerson, Faist Mecatronic, Genpact, Hirschmann România, Intacct, Kaufland, KFC, Lidl, McDonald’s, Porsche Engineering, SiemensSykes, Steelcase, Xerox, Yardi România și alte companii.